Živimo u svijetu podobnosti i „kulture otpada“

Razmislite o tome: plastične slamke, kese, boce za vodu, posude od stiropora, plastične kašičice i drugi predmeti, dio su čitave klase proizvoda osmišljenih da se upotrijebe samo na nekoliko minuta, ponekad čak i nekoliko sekundi, međutim ostaće na našoj planeti decenijama.

Drugim riječima, oni naseljavaju naše deponije, ili još gore, završavaju u netaknutoj prirodi koju, imamo sreće da vidimo u Crnoj Gori: završavaju u našem plodonosnom zemljištu, rijekama, svim našim jezerima i Jadranskom moru. Ne samo da štete prirodi, već imaju i užasan uticaj na naše zdravlje, turizam i ekonomiju.

Da, oni su jeftini i podobni, ali samo zato što ne uzimamo u obzir njihov uticaj na životnu sredinu: od crpljenja resursa, energije i/ili upotrebe vode, do njihove proizvodnje i  transporta, kao i direktnih i indirektnih troškova njihove jednokratne upotrebe: odvoza smeća,

čišćenja plaža, sanacije curenja deponija i rehabilitacije prirodnog okruženja. Ali šta mi radimo povodom toga?

Vjerujemo da mali koraci mogu predstavljati veliku promjenu i vjerujemo da i vi možete biti dio toga! Promjenom navika u vašem ugostiteljskom objektu i promišljenijim odlukama o kupovini, ne samo da možete umnogome smanjiti otpad koji proizvodite, već i uštedjeti novac i ostaviti dobar utisak na svoje mušterije. Sve više kupaca svakodnevno zahtijeva manje plastike. Hajde da zajedno zamijenimo jednokratne predmete trajnima.