Na internacionalni dan čišćenja obale 16. septembra 2017. NVO Zero Waste Montenegro uputila je poziv svim nevladinim organizacijama i organizacijama uključenim u društvena pitanja i pitanja životne sredine u Crnoj Gori da organizuju zajedničko čišćenje obale u Crnoj Gori.

Sedam organizacija odgovorilo je na poziv ove godine i zajedno smo očistili 5 plaža (Kotor, Bar, Sutomore, Ulcinj i Tivat), kao i nekoliko staza duž crnogorskog primorja. Ukupno 136 volontera pokupilo je više od 60 kubnih metara smeća sa plaža i iz mora. Većina sakupljenog smeća bile su plastične boce, konzerve piva, cigarete i plastične kese.

Globalni pokret #breakfreefromplastic ima za cilj da izgradi svijest o štetnom uticaju plastičnog otpada na našu životnu sredinu. Prema jednom istraživanju do 2050. godine u okeanima će biti više otpada nego ribe.

Ovom akcijom želimo naglasiti ulogu građana koji nemarno odbacuju plastične kese i smeće u prirodu, što dovodi do ogromne količine plastike i otpada razbacanog širom zemlje. Takođe, ova zajednička akcija ističe i nedostatak odgovornosti određenih opština u redovnom i blagovremenom prikupljanju otpada.

Organizacije koje su učestvovale u ovoj akciji su: NVO Zero Waste Montenegro, NVO Naša akcija, NVO ADP-Zid, Let’s do it, NVO Green Home, NVO Mogul i NVO Dr Martin Šnajder Jakobi, OCTO Diving Club. Akciju su podržali Opština Kotor, Evaneos i JP Morsko Dobro.

Slična akcija biće organizovana 2018. godine. Da biste se pridružili akciji, molimo kontaktirajte nas ovdje.

Mapu čišćenja 2017 možete pogledati ovdje.