Turizam | ekologija

MEĐUNARODNI DAN 03. 07. 2015. 12:43   >>  12:36

Koristiti cegere umjesto plastičnih kesa

Građani treba da koriste cegere umjesto plastičnih kesa, poručeno je iz nevladine organizacije Grin hom (Green Home), povodom Međunarodnog dana bez plastičnih kesa.

temp

Danas ne koristite plastične kese: ilustracija

Ta organizacija je prvi put organizovala obilježavanje tog dana akcijom na podgoričkom Trgu Republike gdje su građanima dijelili informativne materijale vezano za upotrebu plastičnih kesa.

„Želimo da skrenemo pažnju na negativan uticaj kesa na životnu sredinu i problem njihovog masovnog korišćenja“, kazala je projektni koordinator, Azra Vuković.

Kako je objasnila, prosječno vrijeme korišćenja plastičnih kesa je 20 minuta dok je vrijeme potrebno da se razrade puno veće i ostavljaju znatnte negativne posledice na životnu sredinu.

„Bez obzira što se u trgovinama promovišu razgradive plastične kese, one se razgrađuju u komadiće ali je i taj vijek raspadanja jako dug“, dodala je Vuković.

Ona je pozvala građane da odbiju plastične kese i koriste cegere koji se mogu koristiti u više navrata.

Ova inicijativa je pokrenuta od Zero Waste Europe, organizacije koja radi na pokušajima smanjenja količine otpada, dok u Crnoj Gori akciju organizuju Grih Houm i Montenegro Adventures kroz platformu Zero Waste Montenegro.

(Mina)

Source: http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/96576/koristiti-cegere-umjesto-plasticnih-kesa.html