Prestanimo ‘bacati’ našu šansu za kreiranjem miliona poslova i zaustavljanjem zagađenja otpadom

John Ribeiro-Broomhead, koautor studije “Zero Waste i oporavak ekonomije: Potencijal kreiranja poslova Zero Waste rješenjima”  

Dok COVID-19 zalazi i u 2021. godinu, vlade širom svijeta pokušavaju vratiti ekonomiju na pravi put. Škole su zatvorene, radnici otpušteni, uživo okupljanja zabranjena, dok uporedo ljudi nastavljaju udisati zagađeni vazduh iz spalionica otpada, štetni gasovi nastavljaju se zadržavati u atmosferi i milioni tona čvrstog otpada talože se na deponijama, otvorenim divljim djubrištima, ulicama i rijekama širom svijeta.

Ukratko, pandemija je samo dodala teret na već dovoljno izazovima opterećena društva širom planete.

Srećom, “GAIA” objavljuje “Zero Waste i oporavak ekonomije: Potencijal kreiranja poslova Zero Waste rješenjima”, prvu iz serije objava naše #BeyondRecovery kampanje, koja prikazuje kako Zero Waste strategije mogu doprinijeti ekonomskom oporavku, postižući socijalne ciljeve, ciljeve očuvanja životne sredine, kao i ciljeve upravljanja otpadom.

U kontekstu ekonomija pogođenih COVID-om, ova zapanjujuća razlika je nezanemarljiva. Obzirom da je dostupnost podataka ograničila obim izvještaja o popravci, reciklaži, ponovnoj proizvodnji i kompostiranju, ostale studije nagovještavaju čak i krupnije dobitke od poslova kroz zero waste strategije, kao što je povratna ambalaža. Štaviše, zero waste sistemi kreiraju bolje poslove od onih već dostupnih, pružanjem mogućnosti radnicima za primjenu vještina iznad običnog fizičkog posla, omogućavanjem većih plata, nuđenjem stabilnijih poslova i poboljšavanjem kvaliteta života. Svi detalji mogu se pročitati u ovom izvještaju, kao i rezime ključnih zaključaka koji se može pogledati na ovom grafikonu.

značenje: generacije posla za svaki metod upravljanja otpadom, po deset hiljada tona obrađenog otpada po godini

Zero waste strategije mogu obezbijediti mnogo lokalnih poslova. Broj novih poslova koji se mogu kreirati procjenjujemo preusmjerenjem 80% reciklirajućeg i kompostirajućeg otpada, čak i ne računajući poslove iz drugih zero waste sistema: grad Ho Chi Minh u Vietnamu kreirao bi 18,818 poslova, Dar Es Salaam u Tanzaniji bi kreirao 18,133 poslova i Sao Paulo bi kreirao uzbudljivih 36,701 poslova.

Ne smijemo se vratiti svijetu u kojem su resursi pretvoreni u otpad, gdje se taj otpad ‘istovara’ po marginalizovanim zajednicama, a zagađivačke industrije uzimaju, prave i troše (resurse). Ova studija pokazuje novi put naprijed, gdje možemo riješiti neke od najvećih prepreka na svijetu vezanih za zaštitu životne sredine i kreirati milione dobrih poslova, posebno onima najviše ugroženim našim trenutnim sistemom.

“Zero Waste i oporavak ekonomije: Potencijal kreiranja poslova Zero Waste rješenjima” samo je prva objava u “Beyond Recovery” (Iznad oporavka) serijama, koje će pokazati kako zero waste strategije, ne samo da mogu kreirati poslove, već i uštedjeti novac opština i poboljšati ekonomske uslove za one najugroženije. Sve u svemu, višestruke koristi manje uticaja otpada na životnu sredinu i povećanje ekonomskog rasta, čine zero waste strategije obostrano korisnim izborom, koji vlade koje se pokušavaju izboriti sa efektima pandemije, ne mogu priuštiti da propuste.

Translated from the article : https://zerowasteworld.org/morejobslesswaste/