Proizvode od biorazgradive plastike [1] često doživljavamo kao potencijalno rješenje za odlaganje plastike i na taj način ovi proizvodi privlače sve veću pažnju javnosti. Prema Zelenoj knjizi o evropskoj strategiji o plastičnom otpadu koju je objavila Evropska komisija, pojam “biorazgradivo” može se sam po sebi pogrešno shvatiti od strane potrošača.

 

Velika većina biorazgradive plastike može se razgraditi samo pod izuzetno specifičnim uslovima, konstantno visokoj temperaturi i vlažnosti u industrijskim kompostacionim instalacijama, i nije pogodna za kompostiranje u kućnim uslovima, niti se razgrađuje u razumnom vremenskom roku od kada je odbacimo. Ova zabluda bi mogla dovesti do toga da potrošači ne pridaju dovoljno pažnje odlaganju plastike, misleći da će se predmeti označeni kao biorazgradivi u kratkom vremenskom roku razložiti u prirodnim uslovima.

 

Okso-razgradiva plastika se široko koristi u Crnoj Gori i može doprinijeti da mikroplastični otpad dođe do okruženja mora i time znatno poveća rizik od kontaminacije životinja. Drugo otvoreno pitanje je stepen do kojeg biorazgradiva plastika može biti rješenje za zagađenje mora plastikom. Mnoge biorazgradive plastike se ne mogu razgraditi u crijevima morskih vrsta, i ova kontaminacija će vjerovatno ostati problem.

 

 

Prisustvo oksidirajućih sredstava u plastičnom otpadu takođe može dodatno otežati recikliranje plastike. Trebalo bi razmotriti da li je upotreba termina biorazgradivo opravdana u ovom slučaju. Sistemi za prečišcavanje otpada koji se trenutno koriste još uvijek nemaju mogućnost da  dovoljno odvoje biorazgradivu plastiku od konvencionalne plastike koja može ugroziti procese recikliranja. Mnoštvo aditiva koji se koriste u proizvodnji plastike mogu biti glavna prepreka za reciklažu iste ili dovesti do pogoršanja kvaliteta reciklaže umjesto nalaženja nove namjene recikliranom materijalu.

 

 

Šta je rješenje? Zabrana jednokratnih plastičnih kesa (peticiju možete potpisati ovdje) i korišćenje višekratnih kesa izrađenih od (organskog) pamuka ili recikliranih materijala (pr. RPET).

 

[1]         Biorazgradiva plastika treba da podrazumijeva plastiku koja može da se razgradi pomoću živih organizama – naročito mikroorganizama iz vode, CO2, metana (CH4) i po mogućnosti netoksičnih ostataka (kao što je biomasa)

Želite da saznate više? Pročitajte ovo istraživanje: Compostable vs Oxo Degradable