Problem pretvaranja otpada u energiju

Jeste li znali da naša Vlada i dalje razmišlja o izgradnji ovakvog postrojenja u blizini Nikšića? Da li ste znali kakve opasnosti po zdravlje ljudi donosi spaljivanje otpada?

Spalionice proizvode gasove sa efektom staklene bašte i izvor su teških metala, čestica i dioksina koji su veoma štetni po zdravlje.
Građani Nikšića i okoline, mobilišite se, postavite pitanja vašoj vladi i počnite da se borite protiv ovog opasnog plana!

Evropska komisija predlaže prestanak finansiranja proizvodnje energije iz otpada
ZA MEDIJE: Brisel, 26. Januar 2017

Evropska komisija danas je objavila diskusiju o ulozi proizvodnje energije iz otpada u kružnoj ekonomiji. Tekst, iako zakonski ne obavezuje, jasno objašnjava potrebu uvođenja hijerarhije otpada i državama članicama pruža smjernice kako izbjeći probleme kao što je pretjerano spaljivanje otpada.

 

  • Državama koje imaju nizak kapacitet spaljivanja otpada a u velikoj mjeri zavise od deponija, komisija savjetuje da se usresrede na poboljšanje odvojenog skupljanja otpada i na jačanje kapaciteta za reciklažu. Prioritet treba dati skupljanju i recikliranju organskog otpada. Istovremeno treba uzeti u obzir dugoročni uspjeh kada se odlučuje o neophodnosti prostorija za proizvodnju energije iz otpada, jer kako se očekuje, pomješani otpad će se u narednim godinama u velikoj mjeri smanjiti dok će reciklaža rasti.

 

  • Državama sa visokim kapacitetom spaljivanja (uglavnom zemlje juzne Evrope) se sa druge strane preporučuje da povećaju takse za spaljivanje i stopiraju finansiranje spaljivanja otpada. Takodje se preporučuje da se stopira stvaranje novih kapaciteta za spaljivanje kao i gašenje već postojećih.

 

  • Državama članicama se preporučuje da prekinu javno finansiranje dobijanja energije iz otpada, kao i podrška komisije za ovu vrstu infrastrukture kroz fondove Evropske Unije.
    NVO Zero Waste Europe (ZWE) podstiče zemlje članice da uvedu ove preporučene promjene kako bi se uzdigli na hijerarhiji upravljanja otpadom.

 

Zero Waste Europe izrazila je nezadovoljstvo što uprkos ovim pozitivnim savjetima Evropska Komisija nije uključila odluku o prekidu finansiranja proizvodnje energije iz otpada u novom predlogu Direktive za obnavljanje energije. ZWE bi želio da podsjeti komisiju da je očuvanje energije putem prevencije i reciklaže zapostavljeno jer se i dalje finansiraju niži nivoi hijerarhije upravljanja otpadom kao sto je spaljivanje. ZWE poziva članove Evropskog Parlamenta i Vlada ovih država da to isprave dok traje proces usvajanja Direktive.

“Ne mozemo da nastavimo da trosimo naš novac i resurse finansirajući proizvodnju energije iz otpada. Smanjenje finansiranja ove vrste obrade otpada je neophodno ukoliko želimo da stvorimo pozitivne uslove za cirkularnu ekonomiju”, izjavio je predstavnik NVO Zero Waste Feran Rosa.

 

 

Sources:

Zero Waste Europe

United Kingdom Without Incineration Network