Jetojmë në një botë komoditeti dhe të “kulturës së të hedhurit”

Mendoni për këtë: pipat plastike, qeset plastike, shishet plastike të ujit, paketimet e ushqimit nga polisteroli, lugë kafeje plastike, etj …: janë pjesë e një klase të tërë produktesh të krijuara për t’u përdorur vetëm disa minuta, ndonjëherë edhe vetëm disa sekonda. Dhe kështu ato do të qëndrojnë në planetin tonë me dekada.

Me fjalë të tjera, ata mbizotërojnë deponitë tona, ose më keq, ato përfundojnë në natyrën e pacenuar që kemi kaq fat ta kemi në Mal të Zi: lumenjtë tanë, të gjitha liqenet tona dhe deti Adriatik. Jo vetëm që ato janë të dëmshme për jetën e egër, ato gjithashtu kanë një ndikim të tmerrshëm në shëndetin tonë e poashtu edhe në turizëm.

Po, ato janë të lira dhe të përshtatshme, por… kjo është vetëm për shkak se ato nuk japin llogari për ndikimin e tyre në mjedis: nga nxjerrja e burimeve, përdorimi i energjisë dhe / ose përdorimi i ujit për prodhimin dhe transportimin e tyre, dhe gjithashtu kostot e tyre direkte dhe indirekte që përdoren një herë: mbledhja e plehrave, pastrimi i plazheve, tejmbushja e deponive, mjedisi natyror i shpërfytyruar… por çfarë bëjmë për këtë? Ne besojmë se veprimet e vogla mund të përbëjnë ndryshime të mëdha. Gjithashtu besojmë se ju mund të jeni pjesë e kësaj: duke ndryshuar zakonet në restorantin tuaj / kafenenë dhe vendimet tuaja të blerjes.

 Jo vetëm që mund të zvogëloni jashtëzakonisht mbeturinat që prodhoni, por gjithashtu mund të kurseni para dhe t’u jepni një përshtypje të mirë klientëve tuaj. Gjithnjë e më shumë konsumatorë kërkojnë më pak plastikë çdo ditë. Le të ndërrojmë së bashku artikujt për një përdorim më ato të qëndrueshëm