Prvi koraci ka životu bez otpada (Zero Waste)

Niz je razloga zbog kojih biste trebali da probate živjeti Zero Waste načinom života.

.

.

  • Neki od njih su stvaranje manje smeća koje dalje ide na deponije ili zagađuje sredinu,
  • zdravija ishrana jer  upakovana hrana uglavnom nije toliko zdrava koliko kad kupujete na mjeru ili na pijaci,
  • ušteda novca tako što kupujete manje ili second hand proizvode,
  • minimalistički način života koji nije baziran na konzumerizmu,
  • motivisanje drugih da tretiraju našu planetu bolje,
  • više vremena da budete a ne da imate i na kraju,
  • osjećaj zadovoljstva jer živite prema  zdravim vrijednostima.

.

.


Zero Waste način života nije nešto što se postiže tokom noći, već korak po korak, tempom kakav god vama najviše odgovara. Čim počnete osjetićete benefite koji će vas motivisati da nastavite dalje. To je kao domino efekat, potrebno je samo da počnete. Dakle, čime biste vi najradije počeli?.

.

 


Napravite mali kompost u svom domu u kojem ćete sakupljati ostatke hrane. Napravite jednostavnu korpu za kompost u bašti (ili u Vašoj zajednici) i tako stvorite prirodno đubrivo. Na ovaj način količina čvrstog otpada umanjuje se čak do 50%!

.

.

.

.


Koristite ceger umjesto plastičnih kesa. Plastičnim kesama treba i do 1000 godina da se razgrade. Kada idete u kupovinu, nosite sa sobom ceger. Uskoro ćete ih moći kupiti i na našem sajtu.

Gdje kupiti? Zero Waste Montenegro ceger.

.

.

.

.

 


Izbjegavajte plastične kese prilikom kupovanja voća i povrća. Koristite papirne kese ili ukoliko kupujete jednu voćku, stavite naljepnicu sa bar kodom direktno na proizvod. Na internetu uvijek možete kupiti torbice za voće i povrće,a možete ih i sami napraviti kod kuće.

Gdje kupiti? Grasshopper.

.

.

.

.

 


Ne kupujte vodu u plastičnim flašama. Voda sa česme je sasvim dobra za piće, a uvijek je možete pročistiti filterom koji se kupuje u apotekama.

Gdje kupiti? Sada dostupne u mnogim prodavnicama za opremanje domaćinstva, knjižarama, većim supermarketima, itd.

.

.

.

.


Kupujte manje stvari i kupujte u second-hand prodavnicama. Ne samo da ćete uštedjeti novac na ovaj način, već ovo može da Vam bude povod da organizujete razmjenu garderobe (Clothing Swap Party) zajedno sa prijateljima.

Gdje kupiti? Second-hand prodavnice

.

.

.

.


Izbjegavajte kartonske čaše kada kupujete kafu za ponijeti. Umjesto toga nosite svoju čašu.

Gdje kupiti? U knjižarama i prodavnicama za opremanje domaćinstva.

.

.

.

.


Kupujte hranu na mjeru. Često je hrana koju možete kupiti na mjeru jeftinija od one upakovane. Orašaste plodove, paštu, pahuljice rižu, voće i povrće, sve od hrane što je potrebno možeš naći ovdje, bez pakovanja! U određenim prodavnicama, možete kupiti na mjeru. Koristite svoje teglice i zdjelice pri kupovini.

Gdje kupiti? Pijace i tržnice (npr. Mall of Montenegro) i prodavnice zdrave hrane

.

.

.

.


Izbjegavajte plastični pribor za jelo. Kada jedete van kuće, pokušajte da umjesto korišćenja plastičnog pribora za jelo, nosite sa sobom lični pribor.

Gdje kupiti? prodavnicama za opremanje domaćinstva.

.

.

.

.


Nemojte koristite vlažne maramice. Skupe su, nepotrebne i često sadrže toksične hemikalije. Umjesto njih koristite organsko kokosovo ulje i pamučne tufere.

Gdje kupiti? Napravite svoje uloške sami ili kod krojača/čice od ostataka tkanine. Kokosovo ulje možete kupiti u velikim supermarketima, prodavnicama zdrave hrane ili drogerijama.

.

.

.

.


Koristite sirće kao glavno sredstvo za čišćenje. To je najbolji i najjeftiniji način da očistite vaš dom.

Gdje kupiti? U svim supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane. .

.

.

.


Koristite brijače sa promjenljivim žiletom.

Gdje kupiti? Nismo ih pronašli u Crnoj Gori, ukoliko ih nađete, javite nam i objavićemo ih! Možete ih naručiti online (ili ih kupite u inostranstvu).

.

.

.

.


Koristite sapun, a ne kupke. Jer one sadrže hemikalije i njihova ambalaža se teško reciklira. Jednostavno kupite kvalitetan sapun. Ekonomičnije je, a u slučaju putovanja možete ga nositi u kutijici za sapune.

Gdje kupiti? na bazarima rukotvorina ili u šoping-molu Delta City u All Nuts prodavnici: tamo možete kupiti i organske sapune za pranje kose!

.

.

.


Kupite toaletni papir od recikliranog papira i koji nije umotan u plastiku.

Gdje kupiti? Kompanija TAP iz Sutomora proizvodi toaletni papir upakovan u papirnoj ambalaži. Možete ih nabaviti u Cungu prodavnicama.

.

.

.

.


Koristite menstrualnu čašicu tokom menstrualnog ciklusa. One su zdravije i prirodnije za tijelo od tampona. Jednom kada probate, shvatićete zašto ih mnoge žene koriste!

Gdje kupiti? Nismo ih pronašli u Crnoj Gori, ukoliko ih nađete, javite nam i objavićemo ih! Možete ih naručiti online (ili ih kupite u inostranstvu).

.

.

.

.


Pri kupovini hrane za ponijeti, zamolite da  hranu spakuju u Vaše posude. U restoranima se hrana pakuje u posude koje je teško reciklirati, stoga tražite da Vašu porudžbinu spakuju u zdjelice koje Vi donesete.

Gdje kupiti? Ponovo upotrijebite korištene tegle ili kupite nove u cvjetnim centrima. Ambalažu za hranu za višekratnu upotrebu možete nabaviti u prodavnicama plastike, potražite one koju su od trajnijeg materijala i bez BPA!

.

.

.

.


Izbjegavajte plastične slamčice. Koristite one za više upotreba, ili jednostavno tražite svoje piće bez slamčcice.

Gdje kupiti?  Višekratne slamčice od bambusa možete kupiti u našoj kancelariji.

.

.

.

.


Sources:

Trash is for Tossers (many thanks to Lauren for the images and inspiration!)