Evropska komisija napravila korak naprijed ka smanjenju plastike za jednokratnu upotrebu – ali to je samo početak

IZJAVA ZA JAVNOST: Brisel, 28.5.2018

Evropska komisija je napravila korak naprijed u suzbijanju zagađenja plastikom novim zakonima za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu.

U ime Rethink Plastic [1], Sarah Baulch iz Agencije za istraživanje životne sredine kaže: “Komisija se probudila pozivom evropskih građana da odgovore na razarajući uticaj plastičnog zagađenja na našu životnu sredinu. Postepeno izbacivanje nepotrebnih jednokratnih proizvoda od plastike, kao i onih za koje već postoji održiva alternativa ključno je za odgovornu upotrebu plastike. ”

Prijedlog, koji je osmišljen da spriječi i umanji uticaj određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu, a naročito morsko okruženje, predstavlja niz različitih mjera za rješavanje ovih problematičnih jednokratnih proizvoda, od zabrana i načina za smanjenje, do označavanja i šeme proširene odgovornosti proizvođača [2].

Međutim, zakonodavstvo ne uspijeva da postavi specifične ciljeve smanjenja na nivou EU za posude za hranu i piće, obećavajući da će ovu mogućnost razmotriti tek dugih šest godina nakon transpozicije (oko 2027). To bi moglo dovesti do toga da zemlje tvrde da preduzimaju neophodne korake sve dok se postiže bilo kakvo smanjenje, bez obzira na to koliko ono bilo malo.

Isti vremenski rok je dat i za pregled liste proizvoda na koje se zakon odnosi, uz mogućnost njenog proširenja. Od presudnog je značaja skratiti ovaj period na tri godine nakon transpozicije, umjesto na šest.

Baulch je rekao: “Imajući u vidu hitnost i obim problema, nedostatak specifičnih ciljeva smanjenja upotrebe za države članice je alarmantan. Pozivamo ministre Evropskog parlamenta i EU da uspostave ciljeve i postave kraći period pregleda liste proizvoda kako bi osigurali efikasan i brz korak naprijed ka smanjenju plastike za jednokratnu upotrebu. ”

Evropski parlament i Savet ministara EU će u narednim mjesecima raspravljati i izmijeniti zakonodavni predlog.

KRAJ

 

NAPOMENE:

[1] Rethink Plastic je savez vodećih evropskih nevladinih organizacija sa jednim zajedničkim ciljem: budućnost bez plastičnog zagađenja. Predstavljamo hiljade aktivnih grupa, pristalica i građana u svakoj državi članici EU, a mi združujemo politiku i tehničku ekspertizu iz različitih relevantnih oblasti. Članovi Rethink Plastic-a su: Client Earth, ECOS, EEB, Agencija za istraživanje životne sredine, Friends of the Earth Europe, Seas at Risk, Surfrider Foundation Europe i Zero Waste Europe. Mi smo dio globalnog pokreta Break Free From Plastic, koji se sastoji od preko 1000 NVO i miliona građana širom svijeta.

[2] Opseg zakonodavnih mjera uključuje:

  • zabranu plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu, pribora za jelo i tanjira, štapića za uši i držača/štapića za balone
  • zahtjev za postizanje “značajnih” smanjenja potrošnje plastičnih posuda za hranu i čaša u roku od 6 godina, putem mjera kao što su ciljevi smanjenja nacionalne potrošnje, potsticanje upotrebe višekratnih proizvoda ili mjera da se ovi proizvodi ne daju besplatno
  • Cilj do 2025 90% odvojenog sakupljanja plastičnih flaša, koji treba postići putem šeme odgovornosti proizvođača ili primjenom šeme povraćaja depozita
  • Vidno označavanje higijenskih peškira, vlažnih maramica i balona koje će informisati građane o negativnom uticaju neadekvatnog odlaganja ovih proizvoda na životnu sredinu